Copy
Persbericht - VSB Poëzieprijs, do 26 jan 2017
View this email in your browser
Winnende bundel
VSB Poëzieprijs 2017
portret Hannah van Binsbergen, foto: Tineke de Lange
'Kwaad gesternte'
Hannah van Binsbergen
"Niets aan Kwaad gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen."
De VSB Poëzieprijs 2017  - dé belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel -  werd vanavond in het Grand Theatre Groningen toegekend aan de bundel Kwaad gesternte van Hannah van Binsbergen. Tussen 00.00 en 02.00 uur is zij live te gast bij VPRO's Nooit Meer Slapen, een cultuurprogrammma op Radio 1.
Uit het juryrapport - "Het omslag van Hannah van Binsbergens debuutbundel wordt voor een groot deel gevuld door één woord in imposante kapitalen: KWAAD. Toch is dit niet de poëzie van een angry young woman: daarvoor zijn haar gedichten te beheerst en te nonchalant. Er wordt weliswaar heel wat afgevochten in Kwaad gesternte, maar het is een kleine, alledaagse strijd, geen Grote Strijd om universele principes: het goede, het ware en het schone hangen allang uitgeput in de touwen. Waar kun je dan nog voor vechten? ‘Wij hebben niet echt een wereld,’ schrijft de dichteres. Wat rest, zijn de lijnen die je zelf trekt en die hoop of wanhoop aan je leven geven.
De poëzie van Van Binsbergen staat met twee benen in onze tijd. Met de zelfverzekerde parlandotoon waarmee ze haar weifelingen tot uitdrukking brengt sluit ze duidelijk aan bij generatiegenoten als Maarten van der Graaff, maar ze doet dat met een krachtige eigen stem. Niets aan Kwaad gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen. Het werk van Hannah van Binsbergen is een grote aanwinst voor de Nederlandse poëzie." 
De jury nomineerde de volgende vijf
dichtbundels voor de VSB Poëzieprijs 2017:
Kwaad gesternte van 
Hannah van Binsbergen,
Koelkastlicht van 
Rodaan Al Galidi,
Lichtmeters van 
Ruth Lasters, Dichter, bokser, koningsdochter van Delphine Lecompte
 en Van groot belang van Nachoem M. Wijnberg
Lees
hier het juryrapport.
Over de VSB Poëzieprijs-uitreiking
Sinds 2013 bundelen bekende poëzie-evenementen als Gedichtendag, de VSB Poëzieprijs, de Dichter des Vaderlands en de Turing Gedichtenwedstrijd hun krachten  in de Poëzieweek die in 2017 plaatsvindt in de periode van 26 januari  tot en met 1 februari 2017. Met de bundeling van activiteiten willen de partners een groter bereik creëren voor poëzie. De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Nederlands Letterenfonds, Poëzieclub, VSBfonds, Stichting CPNB en Boek.be, met steun van de Nederlandse Taalunie.
Bekijk op You Tube de video 'Dichterbij - Hannah van Binsbergen'. DichterBij is een serie van de VPRO over eigentijdse Vlaamse en Nederlandse dichters. Alles over schrijvers, poëzie en literatuur bij de VPRO vind je op www.vpro.nl/boeken.
Twitter
Twitter
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Instagram
Instagram
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Voetnoot voor de redactie - Stichting Poetry International, Michelle Wilderom (pers), T 010 2822777 / + 31 6 81417079, E wilderom@poetry.nl. Beeldmateriaal op aanvraag. Organisatiebureau VSB Poëzieprijs: Poetry International Rotterdam, Mauritsweg 35, 3012 JT Rotterdam.

Download hier de portretfoto van Hannah van Binsbergen, fotograaf: Tineke de Lange.